انواع سفارش در صرافی ارز دیجیتال – گام 20

اکنون نوبت آن رسیده که با نحوۀ سفارش گذاری در صرافی‌ها آشنا شوید. به کمک انواع سفارش در صرافی‌های متمرکز و برخی از صرافی‌های غیرمتمرکز می‌توانید ارز دیجیتال مورد نظر خود را در زمان دلخواه و به قیمت مشخص خریداری کنید. با وجود آنکه رابط کاربریِ (UI یا نمای ظاهریِ) صرافی‌ها با هم متفاوت است اما اغلب آنها با ادبیات و امکاناتی شبیه به هم، امکان انواع سفارش در صرافی را برای کاربران فراهم کرده‌اند. در نتیجه ابتدا باید با اصطلاحات و زبان مشترک معامله‌گران و صرافی‌ها آشنا شویم.

پوزیشن

در بازار‌های مالی هر معامله‌گر معمولا در یکی از دو پوزیشِنِ خرید یا فروش قرار دارد. پس به معاملات یا سفارش‌های خرید، پوزیشن خرید یا پوزیشنِ بای (Buy Position) گفته می‌شود و به معاملات یا سفارش‌های فروش، پوزیشنِ سِل (Sell Position) می‌گویند.

پوزیشن لانگ

یکی از انواع سفارش در صرافی، سفارش خرید است. در بازارهای مالی نام دیگر سفارش یا پوزیشنِ خرید، پوزیشنِ لانگ (Long Position) است. یعنی اگر در صرافی یک سفارش خرید را ثبت نمائیم اصطلاحاً یک پوزیشنِ بای یا پوزیشنِ لانگ را باز کرده‌ایم.

پوزیشن شورت

یکی دیگر از انواع سفارش در صرافی، سفارش فروش است. در بازارهای مالی نام دیگر سفارش یا پوزیشنِ فروش، پوزیشنِ شورت (Short Position) است. یعنی اگر در صرافی یک سفارش فروش را ثبت نمائیم اصطلاحاً یک پوزیشنِ سل یا پوزیشنِ شورت را باز کرده‌ایم.

البته معنای دقیق شورت سِلینگ (Short Selling) یا فروشِ استقراضی در بازار‌های مالی از آنچه گفته شد کمی پیچیده تر است. از آنجاکه در بازارهای مالی ایران (مخصوصاً بازار سهام یا بورس) انواع سفارش در صرافی‌ها محدود است، امکان معامله‌گری به شکل دو طرفه وجود ندارد، با اصطلاح شورت سل (Short Sell) کمتر آشنا بوده‌ایم. بازار دو طرفه بازاری است که بتوان در آن چه از رشد قیمت و چه از ریزش قیمت، سود ارزی (ریالی، دلاری،…) کسب کرد. شاید از خودتان سوال کنید که چطور می‌توان از ریزش قیمت، سود ریالی یا دلاری کسب کرد. لطفاً در ادامۀ این گام نیز همراه من باشید:

در پوزیشن لانگ، زمانی سود می‌کنیم که پس از خرید، قیمت ارز یا کالای خریداری شده بالاتر رود. در این صورت پس از افزایش قیمت داراییِ خریداری شده، آن را می‌فروشیم و سود ما همان تفاوت قیمت فروش و خرید است. امکان این نوع سفارش، تقریباً در تمام بازارهای مالی وجود دارد.

در پوزیشن شورت یا شورت سِل یا شورت سِلینگ یا فروشِ استقراضی، پیش‌بینی ما طبق تحلیل (چه تحلیل تکنیکال و چه تحلیل فاندامنتال) آن است که به احتمال زیاد، قیمت یک ارز یا سهم پایین خواهد رفت. فرض کنیم که اکنون قیمت بیتکوین 20000 دلار است. در این حالت به طور مثال، 1 بیتکوین از صرافی قرض می‌گیریم و بلافاصله می‌فروشیم! پس در اینجا، 20000 دلار ناشی از فروش 1 بیتکوینی که قرض گرفته‌ایم در حساب کاربری ما شارژ می‌شود. در ادامه اگر قیمت بیتکوین در راستای تحلیل ما پیش رفت و به طور مثال قیمت بیتکوین به 15000 دلار رسید، آنگاه به منظور بازگرداندن 1 بیتکوین به صرافی، اقدام به خرید 1 بیتکوین به قیمت 15000 دلار می‌کنیم و 1 بیتکوینی که خریداری کرده‌ایم را به صرافی پس می‌دهیم. اکنون قرض خود را بازگردانده‌ایم و همچنین 5000 دلار در حساب صرافی ما باقی مانده است. این 5000 دلار، همان سود معامله شورت سل است.

به بازارهایی که امکان سفارش گذاری به هر دو شکل لانگ و شورت برای معامله‌گران فراهم است، بازار دوطرفه می‌گویند. اغلب بازارهای مالی در دنیا از جمله بازار ارزهای دیجیتال، بازار سهام و اوراق بهادار (بورس)، بازار فارکس، بازار طلا و … بازار دوطرفه هستند.

اما در برخی از بازارها از جمله بورس ایران، امکان قرض گرفتن یا استقراض اوراق بهادار و سهام، وجود ندارد و فقط می‌توان از طریق پوزیشن‌های لانگ (سفارشات خرید) سود کسب کرد. به چنین بازارهایی بازار یک طرفه می‌گویند. در نتیجه در بازارهای یک طرفه فقط زمانی می‌توان از معاملات سود گرفت که قیمت‌ها رو به بالا حرکت کند و در صورت رکودِ بازار، سرمایه‌گذاران و معامله‌گران غیر فعال می‌شوند.

سوال 1: در مثالی که با هم بررسی کردیم، اگر قیمت بیتکوین بر خلاف تحلیل ما، به سمت بالا برود چه اتفاقی می‌افتد؟ در قسمت دیدگاه‌های پایین همین صفحه یا از طریق ایمیل پاسخ دهید:

ask@mahdibml.com

بهترین قیمت خریدار و فروشنده

بید (Bid) به بالاترین و بهترین قیمتی گفته می‌شود که خریدار حاضر است برای خرید تعداد مشخصی از یک دارایی بپردازد. اصطلاح اَسْک (Ask) یا آفِر (Offer) به پایین ترین و بهترین قیمتی که فروشنده حاضر است دارایی خود را در آن قیمت بفروشد اشاره دارد. طبیعتاٌ قیمت بید همیشه کمتر از قیمت اسک یا آفر (پیشنهادی) خواهد بود زیرا خریداران تمایل دارند به قیمتی پایینتر بخرند و فروشندگان تمایل دارند به قیمتی بالاتر بفروشند. در صرافی، تمامی سفارشات خرید و فروش، در کتابچه‌ای به نام کتابچه سفارشات (اورْدِر بوک Order Book) ثبت می‌گردد که قسمتی از آن را به شکل صفی از قیمت‌های خرید و فروش می‌بینیم. چیزی شبیه به تصویر زیر:

<yoastmark class=

تا اینجا قصدم این بود که شما را با چند اصطلاح رایج در بازارهای مالی آشنا کنم تا هر جا در این وبسایت یا هر دوره آموزشی دیگر، به این اصطلاحات بر خوردید، متعجب نشوید! به زبان خیلی ساده: پوزیشن‌ها همان معاملات یا سفارشات یک معامله‌گر هستند و پوزیشن لانگ یعنی معامله خرید و پوزیشن شورت یعنی معامله فروش. قیمت بید همان بهترین قیمت خریداران برای خرید یک ارز یا کالا و قیمت اسک یا آفر، بهترین قیمت پیشنهادی فروشندگان برای فروش ارز یا کالای خود است.

در ادامه، انواع سفارش در صرافی را با هم بررسی می‌کنیم.

انواع سفارش در صرافی

انواع سفارش در صرافی متمرکز، شامل سفارش خرید (بای اورْدِر Buy Order) یا سفارش فروش (سِل اورْدِر Sell Order) است. معامله‌گران موظف هستند با خواندن مستندات مربوط به انواع سفارش در صرافی که معمولا در وبسایت صرافی توضیح داده شده، با ویژگی‌های آن سفارش آشنا شوند.

بعد از ورود به حساب کاربری در صرافی، بخش‌های متنوعی را می‌بینیم. قبلا در گام 19 با بخش Wallets یا Assets در یک صرافی آشنا شدیم. این بار به دنبال بخشی به نام تِرِید (Trade) و سپس به دنبال بخش اِسپات (Spot) می‌گردیم. البته بخش‌های دیگری به نام فیوچِرْز (Futures)، مارجین (Margin)، اِستِیک (Stake)، اِرْن (Earn) و بخشهای متنوع دیگری هم در صرافی‌ها وجود دارد که برای شناخت ویژگی‌های هر بخش باید مستندات موجود در صرافی را به دقت مطالعه فرمائید.

در گام 11 یاد گرفتیم چگونه نقطه ورود خوبی برای خرید یک رمزارز پیدا کنیم. پس از تحلیل و کشف قیمت مناسب برای خرید، باید سفارشی را در صرافی ثبت نمائیم تا صرافی ارز دیجیتالِ مد نظر را به قیمتی که تحلیل کردیم از فروشندگان بخرد. اگر از گام 11 به خاطر داشته باشید، با توجه به سوئینگ 1 و 2 در شکل زیر یک خط روند صعودی پیدا و رسم کردیم:

سیگنال خرید در روند صعودی
سیگنال خرید در روند صعودی

در ادامه و با دیدن کندل سبز رنگی که به حمایت، واکنش مثبت نشان داد، در قیمت حدود 20234 دلار تصمیم به خرید گرفتیم:

این همان جایی است که باید سفارش خریدی با قیمت حدوداً 20234 دلار در صرافی ثبت کنیم. برای این کار از انواع سفارش در صرافی می‌توانیم استفاده کنیم که هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارد. با توجه به چارت بالا و بسته شدن آخرین کندل در قیمت 20234 دلار، در صرافی با چنین اوردر بوکی مواجه می‌شویم:

<yoastmark class=

با فرض اینکه به مقدار کافی تِتِر (USDT) برای خرید هر تعداد بیتکوین داریم، مثال‌های این گام را با هم پیش می‌بریم.

سفارش لیمیت Limit Order

لیمیت به معنای «حَد» است. یعنی ما برای سفارش خود یک حدِ قیمت تعیین می‌کنیم و صرافی مجاز است سفارش خرید را به قیمتِ لیمیت یا بهتر انجام دهد.

طبیعتاً در سفارش خرید، قیمتِ بهتر یعنی قیمت پایینتر. و در سفارش فروش، قیمتِ بهتر یعنی قیمت بالاتر.

به عبارت دیگر، در یک سفارش خرید لیمیت، حداکثر قیمت خرید را تعیین می‌کنیم و در یک سفارش فروش لیمیت، حداقل قیمت فروش را تعیین می‌کنیم.

در این مرحله نیاز به یک سفارش خرید لیمیت داریم. اگر قیمت خرید لیمیت را 20234 دلار (همان قیمتی که روی چارت مشاهده کردیم) تعیین کنیم، صرافی موظف است مقدار بیتکوین مد نظر ما را به قیمت 20234 دلار یا بهتر (کمتر) بخرد در نتیجه صرافی به دنبال فروشندگانی می‌گردد که قیمت فروششان 20234 یا بهتر (کمتر از 20234) باشد. برای خرید 1 بیتکوین به قیمتِ لیمیتِ 20234 دلار به روش زیر سفارش گذاری می‌کنیم:

<yoastmark class=

همانطور که در تصویر بالا می‌بینیم، در قسمت لیمیت (Limit) و زیر قسمت خرید بیتکوین (Buy BTC)، کادر مربوط به قیمت (Price) و مقدار (Size/Amount) را با اعداد مد نظرمان پر کردیم. در قسمت مجموع (Total)، مجموعِ هزینۀ این خرید محاسبه و به ما نمایش داده شده. بعد از زدن روی دکمه Buy BTC صرافی بلافاصله این سفارش را به عنوان یک سفارش فعال در صف خریداران قرار می‌دهد و اوردر بوک به این شکل تغییر می‌یابد و به روز می‌شود:

<yoastmark class=

اکنون صرافی باید قیمت‌های صف فروشندگان را به ترتیب از ابتدا یا سَرِ صف بررسی کند و 1 بیتکوین به قیمت 20234 تتر یا بهتر (کمتر) پیدا کند و سفارش خرید شما را اجرا (Execute تلفظ: اِگزِکیوت) کند. اما در صفی که در تصویر بالا ملاحظه می‌کنید، بهترین قیمت فروشندگان 20236 تتر است و سایر قیمت‌های صف فروشندگان، بالاتر. در نتیجه صرافی، همچنان منتظر می‌ماند تا فروشنده‌ای حاضر شود بیتکوین خود را به قیمت سرِ صفِ خریداران که قیمت شما باشد، بفروشد.

فرض کنید فروشنده‌ای حاضر به این کار نشد زیرا امکان دارد آنها نیز با توجه تحلیلی مشابهِ تحلیل تکنیکال شما، منتظر ادامه روند صعودی بیتکوین و افزایش قیمت باشند! و از طرف دیگر ممکن است که قیمت بیتکوین تا مدت‌ها به قیمت 20234 تتر بازنگردد و بالاتر رود و این سفارش خرید را از دست بدهید. در این حالت با توجه به صف فروش و فاصله قیمت اسک تا قیمت مدنظر شما، اگر قیمت اسک (20236) نیز برای شما جذاب بود، می‌توانید قیمت سفارش لیمیت خود را به 20236 تتر تغییر دهید (ویرایش کنید). در این صورت صرافی 1 بیتکون از 4 بیتکوینی که در ابتدای صف فروش قرار دارد را برای شما می‌خرد و در ولت صرافی شما به نمایش می‌گذارد.

در برخی موارد امکان دارد که قیمت طوری تغییر کند که تا مدت‌های طولانی، سفارش لیمیت، اجرا (Execute) نگردد (در همین مثال فرض کنید که بعد از ثبت سفارش لیمیت، قیمت بیتکوین به بالاتر از 20234 صعود کند).

سوال 2: اگر در همین مثال، سفارش لیمیت را روی قیمت 20238 تتر تنظیم می‌کردید چه اتفاقی می‌افتاد؟ پاسخ خود را در قسمت دیدگاه‌های پایین همین صفحه برایم بنویسید یا ایمیل کنید:

ask@mahdibml.com

تا اینجا 1 بیتکوین خریداری کردیم و امیدواریم باتوجه به تحلیلی که انجام دادیم، پس از افزایش قیمت بیتکوین، و فروش بیتکوینِ خریداری شده در قیمتی بالاتر، سودی به دست آوریم. با توجه به مطالب آموزشی گام 13 در خصوص اهمیت مدیریت ریسک در معاملات رمزارزها اکنون می‌دانیم که بعد از خرید بلافاصله نوبت به تعیین حد ضرر (Stop Loss) در این معامله می‌باشد. یعنی اگر قیمت بیتکوین بر خلاف تحلیل، پایینتر از قیمت خریدمان رفت تا کجا توان ضرر دادن داریم؟ و در چه قیمتی بیتکوین را بفروشیم؟ ثبت سفارش حد ضرر را در ادامۀ همین گام در بخش «سفارش حد ضرر» آموزش خواهم دادم.

سفارش مارکت Market Order

سفارش مارکِت (به معنای بازار) سفارشی است که در آن تصمیم داریم با توجه به جذابیت قیمت‌های صف فروشندگان، و بدون انتظار کشیدن، تعدادی رمزارز خریداری کنیم. در تحلیلی که انجام دادیم متوجه شدیم که اکنون (قیمت 20234 تتر) زمان مناسبی برای خرید بیتکوین است و فرض می‌کنیم می‌خواهیم 110,000 تتر در این خرید، هزینه کنیم.

می خواهیم 110000 تتر برای خرید بیتکوین هزینه کنیم و صف فروشندگان در اوردر بوک صرافی هم به شکل زیر می‌باشد:

اوردر بوک بیتکوین

با توجه به اینکه قیمت کنونی بیتکوین در این مثال، 20234 تتر است پس با 110000 تتر می‌توانیم حدوداً 5.4BTC خریداری کنیم. اگر با روش لیمیت سفارش گذاری کنیم با توجه به اوردربوک بالا و صف فروشندگان و تعداد بیتکوین‌هایی که برای فروش گذاشتند، می‌بایست:

  • 4 بیتکوین را به قیمت لیمیت 20236 از سر صف و
  • 1 بیتکوین را به قیمت لیمیت 20238 از نفر بعدی و
  • 0.4 بیتکوین به قیمت لیمیت 20240 تتر از نفر سوم

خریداری کنیم و برای هر کدام از این سه خرید، سه سفارش لیمیت ثبت کنیم. البته اگر دقیقاً به معنای یک سفارش لیمیت دقت داشته باشیم، در مثال ساده شدۀ بالا، می‌توانیم تنها با 1 سفارش لیمیت به قیمت 20240 همان نتیجه‌ای را به دست آوریم که با 3 سفارش ذکر شده به آن می‌رسیم! می‌پرسید چطور؟

سوال 3: اگر دلیلش برایتان روشن نبود حتماً در قسمت دیدگاه‌های پایین همین صفحه یا مستقیماً از خودم بپرسید:

ask@mahdibml.com

باید بدانید که این محاسبات و سفارشاتِ متعدد باید در کسری از ثانیه انجام شود زیرا بازار پویا و به سرعت در حال تغییرِ مداوم است و منتظر ما نمی ماند. ممکن است در حین انجام محاسبات یا سفارش گذاری، قیمت به سرعت تغییر کند و هیچ کدام از سفارشات لیمیت ذکر شده اجرا نگردد. در چنین مواقعی از سفارش مارکت استفاده می‌کنیم و تنها با نوشتن مقدار یا حجم پولی که می‌خواهیم هزینه کنیم، به صرافی اجازه می‌دهیم به قیمتهای موجود در بازار اقدام به خرید یا فروش نماید.

در این مثال می‌خواهیم خریدی به میزانِ 110000USDT انجام دهیم. معمولاً در کادری که باید عددِ مد نظر را بنویسیم، دو گزینه وجود دارد: «Total» به معنی «مجموع» که با واحد USDT نمایش داده می‌شود یا «Amount» به معنی «مقدار» که با واحد BTC نمایش داده می‌شود. در این مثال، همان گزینه «Total» به معنی «مجموع مبلغی که تصمیم داریم هزینه کنیم» را انتخاب می‌کنیم. طبیعتاً کادر مربوط به قیمت هم قابل تنظیم نیست:

<yoastmark class=

پس از زدن روی دکمه Buy BTC، صرافی به ترتیب از سر صف فروشندگان شروع به خرید به قیمتهای مختلف موجود در بازار (مارکت) می‌نماید:

  • 4BTC از اولین سفارش صف فروشندگان به قیمت 20236 تتر (مجموعاً 80,944 تتر)
  • 1BTC از دومین سفارش صف فروشندگان به قیمت 20238 تتر

خریداری می‌کند. صرافی تا اینجا مجموعاً 101,182 تتر از 110,000 تترِ سفارش ما را خرج کرد و هنوز 8,818 تتر دیگر می‌تواند خرید کند. پس 0.43BTC هم از سفارش سوم در صف فروشندگان را برای ما خریداری می‌کند. می‌پرسید چرا 0.43BTC؟ چون در ردیف سوم، قیمت فروش 20240 تتر می‌باشد پس با 8,818 تتری که در اختیار صرافی باقی مانده، می‌تواند:

8818 / 20240 = 0.435671936758893

0.43BTC خریداری نماید. نهایتاً به میزان 5.4356BTC به کیف پول صرافی ما اضافه می‌گردد. در این روش خرید، قیمت هر بیتکوین برای ما چیزی در حدود 20237USDT تمام شده است زیرا 110000USDT برای خرید 5.4356BTC هزینه کرده‌ایم:

110000 / 5.435671936758893 = 20236.7

صرافی تمام این محاسبات و خریدها را به سرعت برای ما انجام و گزارشی جزئی در خصوص نحوۀ انجام هر خرید در اختیار ما قرار می‌دهد.

سفارش مارکت را می‌توان به نوعی دیگر و با نوشتن مقدار رمزارزی که مدنظر داریم ثبت کنیم. در اینصورت به صرافی اجازه می‌دهیم به قیمتهای موجود در بازار اقدام به خرید یا فروش نماید. همانطور که گفتم، معمولاً در کادری که باید عدد مد نظر را بنویسیم، دو گزینه وجود دارد: «Total» به معنی «مجموع» که با واحد USDT نمایش داده می‌شود یا «Amount» به معنی «مقدار» که با واحد BTC نمایش داده می‌شود. اینبار گزینه «Amount» به معنی «مقدار بیتکوینی که تصمیم داریم بخریم» را انتخاب می‌کنیم: در این مثال می‌خواهیم خریدی به میزان 10BTC انجام دهیم. طبیعتاً کادر مربوط به قیمت هم قابل تنظیم نیست:

<yoastmark class=

پس از زدن روی دکمه Buy BTC، صرافی به ترتیب از سر صف فروشندگان و به قیمت‌های موجود در بازار (مارکت) شروع به خرید 10 بیتکوین می‌نماید:

  • 4BTC از اولین سفارش صف فروشندگان به قیمت 20236تتر (مجموعاً 80,944 تتر)
  • 1BTC از دومین سفارش صف فروشندگان به قیمت 20238 تتر
  • 2BTC از سومین سفارش صف فروشندگان به قیمت 20240 تتر (مجموعاً 40,480 تتر)
  • 1BTC از چهارمین سفارش صف فروشندگان به قیمت 20241 تتر
  • 2BTC از پنجمین سفارش صف فروشندگان به قیمت 20243تتر (مجموعاً 40,486 تتر)

خریداری می‌کند. صرافی تا اینجا 10 بیتکوین مد نظر ما را خریداری و برای این خرید مجموعاً 202,389 تتر از ولت صرافی ما هزینه کرده است.

سوال 4: در این حالت، قیمت هر بیتکوین چند تتر برای ما تمام شده؟ پاسخ خود را در قسمت دیدگاه‌های پایین همین صفحه برایم بنویسید یا ایمیل کنید:

ask@mahdibml.com

با توجه به اینکه بر خلاف سفارش لیمیت، قیمت خرید در سفارش مارکت توسط ما تعیین نمی گردد، معمولاً قیمت تمام شدۀ رمزارز خریداری شده بیشتر از انتظار ما است. زیرا سفارشاتِ افراد مختلف سراسر جهان به ترتیب پردازش می‌گردد و اگر در نوبتِ رسیدگی به سفارش ما، قیمت‌های ابتدای صف فروش، توسط افراد دیگری خریداری شده باشد، آنگاه صرافی مجبور است میزان رمزارز مد نظر ما را از فروشندگانی با قیمت‌های بالاتر، خریداری کند و این باعث می‌گردد قیمت تمام شدۀ رمزارزی که خریداری کرده‌ایم بالاتر از حدس و گمان‌ها و مشاهدات اولیۀ ما برود. یادمان نرود که سرعت نوسانات قیمت در بازارهای مالی و مخصوصاً بازار ارزهای دیجیتال بسیار بالا است.

سفارش استاپ لیمیت Stop Limit Order

کلمه اِستاپ را به معنای «ایستگاه» یا «شرط» در نظر بگیریم! قیمتِ استاپ، قیمتی است که در آن، یک سفارش، فعال خواهد شد. در نتیجه سفارش استاپ لیمیت سفارشی است که در قیمت استاپ، یک سفارش لیمیت فعال خواهد شد. دوباره تحلیل زیر را در نظر بگیرید:

با بسته شدن آخرین کندل سبز در قیمت 20234 به این نتیجه رسیدیم که می‌توانیم بیتکوین بخریم و با توجه به روند صعودی، منتظر افزایش قیمت  باشیم. اما یک تِرِیْدِر (Trader به معنای معامله‌گر) نمی‌تواند ادعا کند که بازار قطعاً طبق تحلیلش پیش خواهد رفت چون همانطور که قبلاً یاد گرفتیم، بازار‌های مالی پر از عدم قطعیت است. اما اگر قیمت بیتکوین به بالاتر از 20234 برسد (مثلا قیمت 20240) احتمال اینکه تحلیل ما درست باشد بیشتر می‌شود. از کلمه «اگر» استفاده کردیم که یک کلمه شرطی است. یعنی به شرط آنکه قیمت بیتکوین به 20240 برسد وارد معامله خرید می‌شویم و در قیمت مدنظر (مثلاً 20244) یا بهتر، بیتکوین می‌خریم. سفارش استاپ لیمیت به ما کمک می‌کند که برای سفارش لیمیت، یک شرط اضافه کنیم. این شرط همان قیمت استاپ است. در مثالی که آوردم:

  • 20234 قیمت حال حاضر بیتکوین در بازار است.
  • 20240 قیمت استاپ یا شرط است.
  • 20244 قیمت سفارش لیمیت است.

در نتیجه سفارش استاپ لیمیت را برای خرید 1 بیتکوین اینگونه ثبت می‌کنیم:

<yoastmark class=

بعد از زدن روی دکمه Buy BTC این سفارش به صرافی اطلاع می‌دهد به محض آنکه قیمت بیتکوین به ایستگاه قیمتِ 20240 تتر رسید، آنگاه سفارش لیمیت با قیمت 20244 را فعال نماید (یعنی در صف خریداران قرار دهد). پس تا قبل از رسیدن بازار به قیمتِ استاپ، سفارش لیمیت، فعال نمی‌شود. در برخی موارد امکان دارد که قیمت طوری تغییر کند که تا مدت‌های طولانی، سفارش لیمیت فعال نگردد (در همین مثال فرض کنید که بعد از ثبت سفارش استاپ لیمیت مذکور، قیمت بیتکوین به پایینتر از 20234 سقوط کند).

فرض می‌کنیم قیمت بیتکوین به قیمت استاپ یعنی 20240USDT می‌رسد و صرافی، در این لحظه، سفارش لیمیت ما را فعال می‌نماید. (بد نیست به تغییرات اوردربوک و صف خرید و صف فروش در این حالت توجه بفرمائید):

<yoastmark class=

از آنجا که سفارش لیمیت با قیمت 20244 فعال شده است و در ابتدای صف فروشندگان، 2 بیتکوین به قیمت 20242USDT موجود است، پس صرافی 1 بیتکوین به قیمت 20242USDT برای ما از سر صف فروش، می‌خرد و در کیف پول صرافی، شارژ می‌کند. اگر دقت کرده باشید، سفارش لیمیت روی قیمت 20244 تنظیم شده بود اما صرافی با قیمتی کمتر یعنی 20242 برای ما بیتکوین را خرید. چرا؟

بله درست پاسخ دادید چون همانطور که یاد گرفتیم، سفارش خرید لیمیت به معنای خرید در قیمت مشخص شده یا قیمتی بهتر است.

سفارش حد ضرر Stop Order

تا اینجا توانستیم مقداری بیتکوین با یکی از روش‌های بالا خریداری کنیم و امیدواریم باتوجه به تحلیلی که انجام دادیم، پس از افزایش قیمت بیتکوین، و فروش بیتکوینِ خریداری شده در قیمتی بالاتر، سودی به دست آوریم. با توجه به مطالب آموزشی گام 13 در خصوص اهمیت مدیریت ریسک در معاملات رمزارزها اکنون می‌دانیم که بعد از خرید بلافاصله نوبت به تعیین حد ضرر (Stop Loss) و ثبت سفارش مربوطه در صرافی می‌باشد. یعنی اگر قیمت بیتکوین بر خلاف تحلیل، پایینتر از قیمت خریدمان رفت بتوانیم در قیمتی مشخص بیتکوین را بفروشیم. در اینجا معنی کلمه استاپ همان توقف است؛ توقف ضرر (Stop Loss).

برای ثبت سفارش حد ضرر می‌توانیم از سفارش فروش از نوع استاپ لیمیت استفاده نمائیم. فرض بر این است که با انجام تحلیل به این نتیجه رسیدیم که اگر قیمت بیتکوین تا حدود 18800USDT سقوط کرد، بیتکوین خریداری شده را می‌فروشیم. در حقیقیت حد ضرر در این معامله را روی محدوده قیمت 18800 تنظیم می‌کنیم:

حد ضرر Stop Loss
حد ضرر Stop Loss

در برخی از صرافی‌ها هنگام ثبت سفارش خرید می‌توانید در همان صفحه و در کادرهای حد ضرر (Stop Loss یا SL) و برداشت سود (Take Profit یا TP) این سفارشات فروش را نیز همزمان با سفارش خرید ثبت نمائید. اگر چنین امکانی فراهم نبود باید خودتان یک سفارش فروش استاپ لیمیت در صرافی ثبت کنید:

<yoastmark class=

بعد از زدن روی دکمه Sell BTC به صرافی اطلاع می‌دهیم که هرگاه قیمت بیتکوین به 18800 رسید، آنگاه سفارش فروش بیتکوین در قیمت 18750 یا بهتر را فعال نماید. فرض می‌کنیم که قیمت بیتکوین به 18800 تتر رسیده است. در این لحظه صرافی سفارش فروش لیمیتِ 18750 تتر را فعال می‌کند و شروع به فروش 1 بیتکوین به قیمت 18750 یا بهتر (در سفارش فروش، بهتر یعنی بالاتر) می‌نماید. صرافی نهایتاً با در نظر گرفتنِ:

  • قیمت فعلی بازار یعنی 18800
  • قیمت مد نظر ما یعنی 18750 یا بالاتر
  • صف خریداران

1 بیتکوین ما را در قیمتی بین 18800 و 18750 می‌فروشد و تترِ حاصله را به ولت ما در صرافی انتقال می‌دهد.

سوال 5: با توجه به اوردر بوک بالا اگر سفارش فروشِ حد ضرر را به جای استاپ لیمیت، از نوع لیمیتِ 18750 تتر تعیین و ثبت کنیم چه اتفاقی می‌افتد؟ پاسخ خود را در قسمت دیدگاه‌های پایین همین صفحه برایم بنویسید یا ایمیل کنید:

ask@mahdibml.com

سفارش استاپ مارکت Stop Market Order

سفارش استاپ مارکت یعنی دیگر از انواع سفارش در صرافی‌های ارز دیجیتال است. در این نوع سفارش هرگاه قیمت بازار به قیمت استاپ برسد، آنگاه سفارش مارکت فعال خواهد شد.

با بسته شدن آخرین کندل سبز در قیمت 20234 به این نتیجه رسیدیم که می‌توانیم بیتکوین بخریم و منتظر صعود بیشتر قیمت با توجه به روند صعودی آن باشیم. اما هیچ تریدری نمی‌تواند ادعا کند که بازار قطعاً طبق تحلیلش پیش خواهد رفت چون همانطور که تا امروز یاد گرفتیم، بازار‌های مالی پر از عدم قطعیت است. اما اگر قیمت بیتکوین به بالاتر از 20234 برسد (مثلا قیمت 20240) احتمال اینکه تحلیل ما درست باشد بیشتر می‌شود. از کلمه «اگر» استفاده کردیم که یک کلمه شرطی است. یعنی به شرط آنکه قیمت بیتکوین به 20240 برسد وارد معامله خرید می‌شویم و به قیمت‌های موجود در بازار در آن لحظه (قیمت مارکت) و به میزان بودجه یا مقداری که تعیین کردیم، بیتکوین می‌خریم. سفارش استاپ مارکت به ما کمک می‌کند که برای سفارش مارکت، یک شرط اضافه کنیم. این شرط همان قیمت استاپ است. در مثالی که آوردم:

  • 20234 قیمت حال حاضر بیتکوین در بازار است.
  • 20240 قیمت استاپ یا شرط است.

بعد از زدن روی دکمه Buy BTC این سفارش به صرافی اطلاع می‌دهد به محض آنکه قیمت بیتکوین به ایستگاه قیمت 20240 تتر رسید، آنگاه سفارش خرید به قیمت مارکت را فعال نماید. پس تا قبل از رسیدن بازار به قیمتِ استاپ، سفارش مارکت، فعال نمی‌شود. در برخی موارد امکان دارد که قیمت طوری تغییر کند که تا مدت‌های طولانی، سفارش مارکت فعال نگردد (در همین مثال فرض کنید که بعد از ثبت سفارش استاپ مارکت مذکور، قیمت بیتکوین به پایینتر از 20234 سقوط کند).

سفارش برداشت سود

فرض کنید در یک روند صعودی، پس از خرید بیتکوین در محدوده قیمتیِ 20234USDT، طبق تحلیل، حد سود را در قیمت 23200USDT تعیین کرده‌ایم. پس لازم است بعد از خرید، و پس از تنظیم سفارش حد ضررِ احتمالی، سفارش فروشی را هم در قیمت 23200 جهت خاتمۀ یک معاملۀ احتمالاً سودآور، در صرافی ثبت نمائیم.

در برخی از صرافی‌ها هنگام ثبت سفارش خرید می‌توانید در همان صفحه و در کادرهای حد ضرر (Stop Loss یا SL) و برداشت سود (Take Profit یا TP) این سفارشات فروش را نیز همزمان با سفارش خرید ثبت نمائید. اگر چنین امکانی فراهم نبود باید خودتان یک سفارش فروش در صرافی ثبت کنید:

برای سفارش حد سود (فروش در قیمتی بالاتر از قیمت خرید) با توجه به ویژگی‌های انواع سفارش در صرافی‌ها که در این گام آموزشی آموختید می‌توانید از یکی از انواع سفارش زیر استفاده نمائید:

  • سفارش فروش از نوع لیمیت.
  • سفارش فروش از نوع استاپ مارکت.

ممکن است در برخی از صرافی‌ها با انواع دیگرِ سفارشات مانند OCO یا Stop Trailing یا… مواجه شوید که لازم است در مورد هر یک از آنها ابتدا راهنمای مربوط به آن نوع سفارش را در وبسایت صرافی مطالعه نمائید تا بدانید که در آن سفارش، معامله شما با چه امکانات یا محدودیت‌هایی مواجه است. اگر در مورد انواع سفارش در صرافی، سوالی برایتان پیش آمد لطفاً در قسمت دیدگاه‌های پایین همین صفحه یا از طریق ایمیل از من بپرسید:

ask@mahdibml.com

نوسانات و تغییرات قیمت در بازارهای مالی به قدری سریع اتفاق می‌افتد که شاید به سادگی نتوانید به سرعت و به همان قیمت مد نظر خود خرید یا فروش را انجام دهید. مثال‌هایی که در این گام مطرح کردم با هدف آموزش و آشنایی با نحوۀ اجرای انواع سفارش در صرافی‌ها بوده است.

در مثال‌های این گام به منظور ساده‌سازیِ آموزش، از در نظر گرفتن هزینه کارمزد معاملات در صرافی (Exchange Fee)، صرف نظر شده است. در نتیجه آگاه باشید که در هر معامله‌ای که در صرافی انجام می‌دهید صرافی کارمزدی را از شما کسر و دریافت می‌کند. در خصوص میزان کارمزد معاملات مختلف در صرافی، می‌بایست به مستندات مربوطه که معمولاً در وبسایت صرافی یافت می‌شود، رجوع نمائید.

نیاز نیست که اصطلاحات این گام را فقط حفظ کنید. بلکه باید با تمرین این سفارشات و مطالعه مجدد مطالب این گام و مطالب آموزشی از منابع دیگر، از نحوۀ سفارش گذاری توسط یک معامله‌گر و نحوه اجرای سفارش توسط صرافی آگاه شوید تا خودبخود و به مرور زمان، مفهوم هر نوع سفارش، در ذهن شما نقش بندد.

دیدگاهتان را بنویسید

نوشتن نام، ایمیل یا وب سایت در قسمت پایین دیدگاه، اختیاری است.

دکمه بازگشت به بالا