مدیریت سرمایه گذاری و سبدگردانی در بازار رمزارزها – گام 12

مقداری در بازار‌های مالی سرمایه‌گذاری کنید که توانِ از دست دادنش را دارید!

به عبارت دیگر، مجموع مقدار سرمایه‌گذاری اولیه شما در بازارهای مالی نظیر بورس، فارکس و کریپتو باید به اندازه‌ای باشد که اگر همه آن را هم از دست دادید (چه با ضرر و چه از هر روش دیگری)، زندگی شخصی و موقعیت شغلی‌تان به خطر نیفتد. این یکی از اولین و مهمترین قوانین مدیریت سرمایه است.

حتماً شنیده یا حتی در نزدیکانتان دیده‌اید که افرادی به طَمَعِ سودهای نجومی و زودهنگام و سریع، حتی ملک و آپارتمان یا خودروی خود را فروختند تا در بورس یا بازار ارزهای دیجیتال، سود کنند ولی متاسفانه اغلب‌شان ضرر کردند. البته برای تعداد انگشت‌شماری از این افراد، از دست دادن یک آپارتمان یا خودرو، هیچ ضربه بزرگی محسوب نمی‌شود زیرا سرمایه‌های کلانی دارند و از نظر مالی توانگر و ثروتمند هستند اما آیا همه افرادی که این ریسک و خطر بزرگ را کردند، از نظر مالی دارای شرایط یکسان هستند؟! آیا فقط به خاطر اینکه فلان شخص، خودروی خود را برای سرمایه‌گذاری در بورس فروخته است دیگران هم باید بدون در نظر گرفتن و مقایسه سایر شرایط، همین اقدام را انجام دهند؟! آیا فقط به خاطر اینکه فلان شخص، با فروش ملک خود و سرمایه‌گذاری در بازار کریپتو توانسته دو ملک بزرگتر و لوکس تر بخرد، باید برای دیگران هم همین اتفاق بیفتد؟!

این گام و گام 13 نه تنها به اندازۀ گام‌های دیگر، بلکه حتی بیشتر، مهم و حیاتی‌اند. قبل از تزریق پول نقد به بازارهای مالی، شما باید بتوانید برای دو سوال زیر پاسخ متناسب با شرایطتان را پیدا کنید:

  1. چه مدت بدون تزریق پول نقد، استراتژی‌های معاملاتی خودم را امتحان کنم؟
  2. با چه میزان پول در بازارهای مالی سرمایه‌گذاری کنم؟

من هم سعی می‌کنم در رسیدن به این پاسخ‌های مهم، کمکتان کنم.

عاشق نشو!

با کلی تحقیق و تحلیل بنیادین به این نتیجه می‌رسیم که سولانا یک پروژۀ بسیار آینده دار و مناسب سرمایه‌گذاری است و حتی ممکن است به سادگی، همه پولمان را صرف خرید این رمزارزِ خوش رنگ!، کنیم. شاید هم به اندازه‌ای عاشقش شویم که چشمانمان ارزهای دیگر را نبیند و عشق به سولانا کورمان کرده باشد! بدانید با این کارِ احساسی، ریسک سرمایه‌گذاری خود را بسیار بالا می‌بریم.

در مدیریت سرمایه از ریاضی کمک بگیر!

ظاهراً هرجا می‌رویم این «ریاضی» باز هم به دنبال ما می‌آید ولی اینبار کمی متفاوت است. اینبار خودمان عاشقانه به دنبالش می‌رویم چون نه تنها میخواهد ما را از حجم زیادی از ضرر و زیان‌ها حفظ کند بلکه می‌تواند با قدرت اثر مرکب، سودآوری ما را فضایی کند!

بعد از اینکه از طریق تحلیل فاندامنتال، رمزارز یا رمزارزهای مورد نظر خود را پیدا کردیم و به کمک تحلیل تکنیکال متوجه شدیم چه زمانی برای خرید آن‌ها مناسب تر است، اکنون باید تصمیم بگیریم از هر رمزارز چه مقدار خریداری کنیم. برای سرمایه‌گذارانی که روی خرید و سپس رشد قیمت رمزارزها حساب می‌کنند بهتر است تنها قسمتی از تمام پولی را که به بازار آورده‌اند را برای خرید استفاده نمایند. با یک مثال توضیح می‌دهم:

فرض بفرمائید که بر اساس مطالبی که در ابتدای این گام عنوان کردم، و بعد از کلی تحلیل و بررسی و حساب و کتاب، به این نتیجه رسیده باشیم که اگر معادل 1000 دلار آمریکا وارد بازارِ پر ریسکِ رمزارزها کنیم و همۀ آن را هم با ضرر یا هر روش دیگری، از دست بدهیم، زندگی شخصی و شغلمان تحت تاثیر قرار نمی گیرد. پس تا اینجا فرض کردیم که 1000 دلار در پورتفوی خودمان آماده داریم. در بازارهای مالی، عبارت پورتفو یا پورْتْفویْ، مختصرشدۀ عبارت پورتفولیو Portfolio به معنای سبد سرمایه‌گذاری و شامل دارایی‌های تحت مدیریت ما (Asset Under Management – AUM) می‌باشد.

فرض دوم این است که تصمیم داریم بیش از 5% از پورتفو را به هیچ رمزارزی اختصاص ندهیم حتی اگر پروژۀ آن رمزارز خیلی چشمگیر باشد. یعنی با درنظر گرفتن فرض 1 و 2: اگر خواستیم سولانا بخریم، حداکثر 50 دلار برای خریدش صرف می‌کنیم. در نتیجه بعد از خرید سولانا، 950 دلار وجه نقد در پورتفو خواهیم داشت. این رویکرد، دو مزیت به همراه دارد:

  1. ریسک را در خرید هر رمزارز، کم می‌کنیم.
  2. به سبدمان تنوع می‌بخشیم.

اگر فقط 5درصد به خرید هر رمزارز اختصاص دهیم می‌توانیم 20 رمزارز متنوع و مختلف را بخریم و به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنیم.

پورتفو یا سبد سرمایه‌گذاری
پورتفو یا سبد سرمایه‌گذاری

از طرف دیگر اگر یکی از رمزارزهای خریداری شده دچار ضرر شد یا اصلاً یک پروژۀ کلاهبرداری از آب درآمد!، ما تمام سرمایه‌ای که وارد بازار کرده بودیم را از دست ندادیم و با مدیریت سبد سرمایه‌گذاری، می‌توانیم به سودآوریِ سایر رمزارزهای خود امیدوار باشیم و همچنان به کمک تحلیل فاندامنتال و تحلیل تکنیکال، رمزارزهای دیگری را برای خرید در زمان مناسب، شناسایی کنیم.

به مجموع فعالیت‌هایی که در آن، سهم خرید هر رمزارز را مشخص می‌کنیم و تصمیم می‌گیریم که چه رمزارزهایی در سبدمان داشته باشیم و چه زمانی بخریم یا بفروشیم یا با رمزارزهای دیگر جایگزین کنیم، سبدگردانی یا مدیریت سبد سرمایه‌گذاری می‌گویند.

تنوع‌بخشی در مدیریت سرمایه

مهمترین اصل در سبدگردانی و مدیریت سرمایه، تنوع‌بخشی است. به طور خلاصه به این معناست که اگر بتوانید 10 تا 15 دارایی خوب و نامرتبط (با کمترین همبستگی و از صنایع و حوزه‌های مختلف) در سبد سرمایه‌گذاری‌های خود داشته باشید، آنگاه در عمل و به شکل تجربی ثابت شده که می‌توانید ریسک خود را بدون کاهش بازدهی، تا 80% کمتر کنید. به عبارت دیگر، نسبت بازده به ریسک خود را با ضریب 5 افزایش می‌دهید.

فرض کنید نسبت بازده به ریسک شما اینگونه است:

100 / 50 = 2

همانطور که گفته شد، با تنوع‌بخشی معمولاً ریسک یا همان عدد فرضیِ ۵۰ را می‌توان ۸۰درصد کاهش داد و به عدد 10 رساند. آنگاه خواهیم داشت:

100 / 10 = 10

می‌بینید که بدون افزایش در عدد بازده یا سود (۱۰۰) و تنها با کم کردن ریسک یا ضرر از عدد ۵۰ به عدد ۱۰، نسبت بازده به ریسک از عدد ۲ به ۱۰ افزایش یافت. ۵ برابر! مدیریت ریسک یک نکته واقعاً کلیدی و حیاتی است.

با در نظر گرفتن همین اصل، شما می‌بایست دو مورد زیر را رعایت کنید:

  1. تمام سرمایه خود را وارد بازار ارزهای دیجیتال نکنید و به سبد سرمایه‌گذاری خود تنوع دهید. یعنی در ۱۰ تا ۱۵ دارایی دیگر از بازارهای مختلف که با ارزهای دیجیتال ارتباط کمتری دارند نیز سرمایه گذاری نمائید. مانند بازار طلا،‌ ملک، بورس و…
  2. با آن مقدار سرمایه‌ای که به بازار رمزارزها تزریق کردید، تنها یک ارز دیجیتال را نخرید. در عوض، ۱۰ تا ۱۵ رمزارز مختلف از حوزه‌های متنوع را برای پورتفوی خود انتخاب کنید.

اگر بتوانید اینگونه مدیریت سرمایه را انجام دهید، ثروت زیادی به دست خواهید آورد. زیرا در ثروت‌سازی، موضوع فقط جنبه‌های مثبت (بازده و سود) نیست بلکه با از بین بردن یا کاهش جنبه‌های منفی (ریسک و ضرر) است که قادر خواهید شد به بازی ادامه دهید.

بسیاری از مردم فکر می‌کنند که راه کسب درآمد زیاد این است که بهترین سرمایه‌گذاری‌های پرریسک و وسوسه‌انگیزِ زودبازده و کوتاه‌مدت را پیدا کنند. این اشتباه است. این رویکرد شما را خیی سریع از بازی بیرون می‌اندازد و شما را در یک موقعیت وحشتناک قرار خواهد داد.

قدرت تنوع‌بخشی واقعاً بالا است. بنابراین از شما میخواهم با تحقیق و مطالعه بیشتر، یاد بگیرید که چگونه می‌توانید به خوبی تنوع‌بخشی یا Diversification را انجام دهید تا بازده خوبی نسبت به ریسک خود داشته باشید. این مهمترین اصل در سبدگردانی است.

اولین «پورتفوی من»

پیشنهاد می‌کنم که:

به کمک مطالب این گام میزان سرمایه‌ای که تصمیم دارید در بازار پر ریسک رمزارزها سرمایه‌گذاری کنید و همچنین میزان مبلغ یا درصدی که تمایل دارید برای هر نوبت خرید، خرج کنید را تعیین و در یک برگه کاغذ تحت عنوان «پورتفوی من» یادداشت نمایید. (در مثالی که در این گام بررسی کردیم، 1000دلار داشتیم و برای هر نوبت خرید، 5% معادل 50 دلار در نظر گرفتیم)

به کمک تحلیل فاندامنتال (گام 5، گام 6 و گام 7)، رمزارزهای مورد علاقه خود را پیدا کنید و نام و نماد هر یک را روی برگۀ «پورتفوی من» یادداشت نمائید.

به کمک تحلیل تکنیکال (گام 8، گام 9، گام 10 و گام 11) و از ابتدای سال 2021 تا امروز، در تایم فریم روزانه (1D)، طبق استراتژی‌ای که در گام 11 آموزش دادم، به دنبال سیگنال ورود برای همه رمزارزهای انتخابی باشید. هر زمان که فرصت خریدی برای هر رمزارز مشاهده کردید، یک خرید از آن رمزارز را در برگه یادداشت کنید.

تصویر این برگه را برای من بفرستید تا برایتان بررسی و پاسخ خود را ارسال کنم:

ask@mahdibml.com

مدیریت سرمایه و پورتفوی رمزارزی از طریق ژورنال نویسی

بهتر است بعد از ساختن اولین پورتفوی خود (حتی یک پورتفوی آموزشی و آزمایشی)، اطلاعات خرید و فروش رمزارزها را در یک نرم‌افزار یا اپلیکیشن مخصوص ثبت کنید تا بتوانید با گذشت زمان، تغییرات ارزش دارایی‌های تحت مدیریت (AUM) خود را بررسی کنید. پیشنهاد من استفاده از پورتفوی وبسایت coinmarketcap.com است که به رایگان این امکان را در اختیار کاربرانش قرار داده است. با دانلود و نصب اپ coinmarketcap هم می‌توانید پورتفو بسازید و آن را رصد و به روز نمائید. به کمک این امکان، می‌توانید تاریخچه همه خریدها و فروش‌های انجام شده را به تاریخ و ساعت و دقیقه ثبت نمائید (ژورنالی از خریدها و فروش‌ها تهیه کنید). پیشنهاد می‌کنم هربار که اطلاعات جدیدی را در پورتفو ثبت کردید، وارد وبسایت شوید و صفحۀ مربوط به پورتفوی خود را روی کامپیوتر به شکل PDF ذخیره کنید تا یک نسخه پشتیبان هم از پورتفو داشته باشید. شاید زمانی برسد که این وبسایت این امکان را پولی کند یا اصلا دیگر اجازه دسترسی به پورتفو را ندهد. البته همیشه می‌توانید در نرم‌افزار اکسل یا ژورنال‌های دفترچه‌ای (Trading Journal) هم ثبت نمائید.

اگر از همین روز اول این کار را نکنید مطمئن باشید بعد از حتی دو هفته هم نمی‌توانید حساب کنید که چقدر در سود یا ضرر هستید.

در گام 12 به یکی دیگر از پرسش‌های اساسی در تنظیم یک استراتژی معاملاتی و سرمایه‌گذاری پاسخ دادیم: چه مقدار ارز دیجیتال بخریم؟

نوبت به آن رسیده که در گام 13 یاد بگیریم چه موقع بیتکوین یا ارز دیجیتال را بفروشیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نوشتن نام، ایمیل یا وب سایت در قسمت پایین دیدگاه، اختیاری است.

دکمه بازگشت به بالا